Ukončujeme prodej Koňských bylinek - poslední položky můžete výhodně zakoupit v kategorii Výprodej!

Torze žaludku = opodstatněný strašák pejskařů

Torze žaludku je pojem, který by každý pejskař měl znát.

Co to tedy vlastně je?

Torze neboli přetočení žaludku. Jedná se o velmi vážný stav, který ve velkém množství případů bohužel končí úmrtím zvířete.

 

Jak si přetočení žaludku představit?

Pes má žaludek umístěný horizontálně. Vypadá jako balón upevněný ve dvou bodech v horizontální rovině. Když je naplněný a začne se hýbat, velmi lehce se přetočí a tím se zauzlují jeho konce. Jestliže se žaludek přetočí, nemůže se jeho obsah pohnout ani dozadu, ani dopředu. Dochází k tvorbě dalších plynů a potíže se ještě zhoršují.

Kvůli zaškrcení velkých cév se sníží krevní tlak, organismus je nedostatečně zásobován kyslíkem, dochází k šoku krevního oběhu a znemožnění peristaltiky. Kromě toho mohou odumřít části žaludeční stěny.

Rozpoznat příznaky torze žaludku je velmi důležité, protože čím dříve se pes dostane k veterináři, tím je větší naděje na přežití.

mceclip0-17

Příčiny vzniku torze:

Hlavními důvody je způsob krmení, pestrost a kvalita stravy. Je dokázáno, že psi, kteří jsou krmeni dvakrát denně jsou k torzi žaludku mnohem méně náchylnější než psi, kteří jsou krmeni pouze jednou denně.

Torzi totiž ovlivňuje i stav svalstva trávicí soustavy. Pokud trávící trakt pracuje častěji, svalstvo je méně ochablé a méně náchylné.

Doporučuje se i krmivo jednou za čas obměnit. Krmivo s odlišným složením se tráví jinak, a trávení tak nezahálí.

Další příčinou může být pohyb žaludečních plynů, překrmení nebo i vysoká aktivita hned po krmení.

Které pejsky postihuje?

Mezi riziková plemena patří například: německá doga, irský setr, výmarský ohař, bernský salašnický pes, dobrman, boxer, bernardýn, mastif, vlkodav, labradorský retrívr, německý ovčák a podobně.

melissa-askew-IhBG74vjvhk-unsplash 

Příznaky:

  • Nafouklé břicho, tvrdé, velmi citlivé a bolestivé.
  • Zvracení pěny nebo tekutiny, dávení, zrychlené polykání, nadměrné slinění.
  • Neklidné chování, později však apatie.
  • Nadměrné pití, nechutenství.
  • Červené nebo bledé dásně (ne přirozeně růžové).
  • Nahrbený postoj ve stoji nebo v leže, leh či sed v nezvyklých polohách. Pozice, při které je předek při zemi a zadek nahoře, svíjení se.
  • Vyhledávání skrytých míst, nepřirozeně klidné chování, apatie.

Důležité je urychleně vyhledat veterinární pomoc. Čím víc času uběhne do operace, která může psovi zachránit život, tím horší bude prognóza.

joey-banks-_hF2yHMFMLc-unsplash

Prevence:

  • Základem je kvalitní krmení, nejlépe bez obilovin. Ty způsobují nadměrnou tvorbu plynů v trávicím traktu. Důležité je také zahrnout do stravy vlákninu, která podporuje trávení a posun krmiva ve střevech.
  • Rozdělte denní krmné dávky na 2 – 3 porce.
  • Dopřejte pejskovi na dobu krmení klid.
  • Zamezte hltání (např. protihltací miskou) – hltání a s ním zvýšené polykání vzduchu je rizikovým faktorem.
  • Před krmením ani brzy po krmení (cca 2hod) neplánujte žádnou aktivitu. Nechte pejska odpočívat.
  • Po krmení by pes neměl nadměrně pít.
  • Nekrmte psa těsně před spaním.
  • Nekrmte psa několik hodin před jízdou autem.
  • Dávejte pozor, aby granule nebyly umístěny na přímém slunci.
  • Nepodávejte pejskovi přemrzlé, zapařené nebo zkvašené krmivo.

healthy-fresh-pet-food-ingredients-dark-surface

Jako prevenci doporučujeme i podávat Precizní mikroby.

Jsou zcela přírodního původu. Účinně podporují přirozenou a silnou imunitu a celkovou vitalitu organismu. Pomůžou i k chutnosti krmení. Pokud vám pejsek přes den nechce žrát a nechává si krmnou dávku až na pozdní večer (což není dobře), zkuste do krmení přilít Precizní mikroby, které jsou pro pejsky velice chutné. Takto můžete jednoduše rozdělit denní dávku krmení na více porcí.

 mceclip0-15

Prevencí významně snížíte riziko torze, ale stoprocentně se jejímu riziku vyhnout nelze. Doporučujeme Vám zjistit si telefonní číslo na více veterinárních ordinací nebo klinik ve vašem okolí, které mívají pohotovost a jsou schopni operovat v jakoukoliv dobu. I minuty rozhodují!

 

I když nyní víte, jak se zachovat, doufáme, že této náročné situaci nebudete muset čelit a přejeme vám i vašim pejskům pevné zdraví a především klidný žaludek!