Ukončujeme prodej Koňských bylinek - poslední položky můžete výhodně zakoupit v kategorii Výprodej!

Precizní mikroby a odčervení

Odčervení koní = na toto téma je informací mnoho, názorů však ještě mnohem více. Odčervení koní se obvykle rozebírá na mnoha fórech, skupinách a téměř kdekoliv mezi koňáky. Ne výjimečně je však diskuze zahájena až z důvodu komplikací, které po odčervení nastanou. A není se čemu divit, tyto vedlejší účinky/problémy dokáží často nepříjemně potrápit nejednoho koně. 

pexels-anton-atanasov-213197

Přípravky určené k odčervení koní můžeme rozdělit na dvě základní skupiny – přírodní a chemické.

Nejčastější metodou je odčervení perorálně, tedy antiparazitálními pastami s různými účinnými látkami, které se aplikují jednorázovým dávkovačem přímo do huby. Chemická cesta bývá většinou účinnější, avšak musíme brát na vědomí, že je velkým zásahem do organismu koně. Kromě usmrcení parazitů totiž ničí také prospěšné bakterie ve střevě, což může způsobit narušení rovnováhy střevního mikrobiomu. V důsledku toho se u koně mohou objevit průjmy, kotwasser nebo může dojít k oslabení imunity. A to je zejména na jaře a na podzim opravdu nežádoucí. 

Chemické látky nezatěžují pouze organismus koně, ale mají negativní dopad také na životní prostředí, jelikož jsou toxické například pro některé půdní a vodní organismy. V praxi není výjimkou preventivní odčervování (bez předchozího koprologického vyšetření), což může vést k rezistenci, která poté léčbu v případě potřeby znemožňuje. Rezistence může vznikat i například z důvodu “poddávkování” a mnoho dalších příčin. 

Těžké začervení se bez použití preparátů s účinnou látkou neobejde, jelikož účinek přírodních látek nebývá vždy dostatečný. Pokud je chemické odčervení nutné, doporučujeme nasadit koni alespoň týden před plánovaným odčervením Precizní mikroby. Precizní mikroby podávejte i během odčervení a pokračujte s kúrou ještě minimálně týden po odčervení s dávkováním 100 ml na 500 kg živé hmotnosti. 

přírodních zdrojů, které se k odčervení používají, je známý zejména pelyněk, křemelina, dýňová a melounová semena, mrkev, řepa či česnek. Také měsíček zahradní, zázvor, semena fenyklu, yzop, černucha, kozlík nebo hřebíček mohou být použity. Některé přírodní byliny jsou však velmi silné a je nutné opatrné dávkování – zejména u březích klisen je důležité dávat pozor také na vhodnost produktu. 

Z přírodních preparátů je velmi oblíbená již hotová namíchaná bylinková směs na odčervení (lze podávat bez úpravy do krmiva nebo ze směsi připravit čaj) 

 

nebo S.I.N. Hellas bylinkový minerální liz. Tento liz obsahuje kromě soli, minerálních látek a stopových prvků byliny, které pomáhají snížit nadměrné nebo patologické začervení.                                1229_bylinkova-smes-na-odcerveni-1kg-sypka 5822_bylinkovy-liz-proti-cervum-3kg

Tyto přípravky je možné podávat i preventivně, protože organismus koně nezatěžují a navíc mají spoustu prospěšných účinků na zdraví jedince.

Například ořešák obsažený v bylinkové směsi působí protizánětlivě, antibakteriálně při žaludečních a střevních obtíží trávicí soustavy a pomáhá při zácpě a nechutenství.  Anýz podporuje rozpouštění hlenu při zánětech dýchacích cest, pomáhá při kašli a kromě toho, že tiší křeče v oblasti žaludku a střev, pomáhá celkově při poruchách trávení. Fenykl je zahřívající koření, které pomáhá zlepšit trávení koní (zejména při plynatosti, nadýmání) a podporuje vykašlávání při bronchitidě. Díky nasládlé chuti je u koní velmi oblíbený a používá se jako zchutňovadlo. Kopřiva je vhodná pro detoxikaci (čistí krev), působí močopudně, při průjmech, kožních problémech, lupech, pro schvácené a kulhavé koně. Přeslička je známá svými výraznými močopudnými a dezinfekčními účinky, uplatňuje se zejména při onemocnění močových cest, výskytu močových kamenů. Také zlepšuje kvalitu hřívy, kopyt a srsti.

 

Ovšem podání Precizních mikrobů je i v případě odčervení přírodní cestou vhodné. Parazité, byť i v menším množství, narušují střevní stěnu a střevní mikrobiom. Precizní mikroby pomohou k rychlému navrácení střevní rovnováhy.

 3

Kromě vlastního odčervování je důležitá také péče o pastviny, které bychom měli udržovat suché, případně zamezit spásání podmáčených oblastí a odstraňovat pravidelně trus.