Ukončujeme prodej Koňských bylinek - poslední položky můžete výhodně zakoupit v kategorii Výprodej!

Podlomy u koně – co pomůže?

TRÁPÍ VAŠEHO KONĚ PODLOMY?

 

Podlomy jsou poměrně častý kožní problém, který může potkat každého koně. Většinou se objevují na zadní straně spěnky ve formě drobných ranek nebo větších mokvajících ploch se slepenou srstí. Bílá až žlutá tekutina časem uschne a vytvoří silnější krustu, která může obsahovat i příměs krve.

Nejčastěji jsou způsobeny bakterií Dermatophilus congolensis. Ke vzniku podlomů přispívá pobyt koní v blátě, kožní plísně a kvasinky, zranění a mnoho dalších faktorů.

Tento nepříjemný problém postihl také Alope. Rozsáhlé podlomy se objevily na všech čtyřech končetinách. Chovatelka Alope vyzkoušela mnoho bylinek a doporučovaných přípravků. Na toto vleklé a frustrující onemocnění končetin koní však pomohl až Mallacan gel. Na rozdíl od mastičky gel neuzavře ránu a ta může dýchat. Díky své konzistenci se navíc dobře roztírá, nemastí, je snadno vstřebatelný a má zklidňující účinky.

 

Rozdíl po 7 dnech na pravé zadní končetině od aplikace přípravku.

 

Ošetření podlomu spočívá v několika krocích:

  1. Odstranění příčiny, pokud ji známe (např. dezinfekce stáje, omezení pohybu v příliš blátivém výběhu)
  2. Očištění končetiny – končetinu omyjeme od nečistot čistou vlažnou vodou
  3. V okolí podlomu můžeme ostříhat srst = to zabrání dráždění rány a při ošetřování se k ní navíc lépe dostaneme
  4. Pokud se již tvoří stroupky, opatrně je odstraníme – nejdříve je změkčíme vodou nebo dezinfekčním roztokem (např. Betadinou) a šetrně sloupneme
  5. Dokud podlom mokvá, ránu pouze dezinfikujeme a koně udržujeme v čistém prostředí
  6. Poté můžeme začít aplikovat Mallacan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pokud problém stále přetrvává nebo se navrací, doporučujeme kontaktovat veterinárního lékaře pro provedení řádné diagnostiky a nasazení specifické léčby.