Ukončujeme prodej Koňských bylinek - poslední položky můžete výhodně zakoupit v kategorii Výprodej!

Nebezpečná klíšťata u psů

Klíšťata jsou obvykle aktivní od března do listopadu. Z důvodu mírnější a kratší zimy však není nemožné je spatřit i mimo tyto měsíce, jelikož klíště může být aktivní již při teplotě nad 5 °C. Klíšťata přenášejí nemoci, jejichž příznaky nejsou vždy zřejmé – často však můžou mít pro psa fatální následky.

Lymeská borelióza

Mezi nejznámější onemocnění, která klíšťata přenášejí, patří jednoznačně lymeská borelióza. Zda se začnou při nakažení projevovat vnější klinické příznaky tohoto bakteriálního onemocnění závisí na imunitním stavu jedince a množství přijatých borelií. Na rozdíl u lidí, kdy klinicky onemocní přibližně 90 % infikovaných, se u psů objevují klinické příznaky pouze u 5 % z nich. Nejčastějším příznakem, díky kterému se onemocnění odhalení, patří zejména kulhání na jednu nebo více končetin. Onemocnění se projevuje také zvýšenou tělesnou teplotou, záněty kloubů, zvětšení mízních uzlin, nechutenstvím (anorexií) a apatií.  

 

Babezióza

Nejčastějším přenašečem babeziózy na našem území je piják lužní. Jak jeho název napovídá, v České republice ho najdeme zejména v oblasti lužních lesů kolem řek Moravy a Dyje. Výzkumem šíření pijáka lužního se zabývá VETUNI v Brně – zapojit se můžete také vy. Příznaky onemocnění mohou být různé, záleží např. na době odhalení, vrozeném nastavení imunitního systému či věku psa. V akutní fázi se babezióza u psa projevuje nejčastěji anémií (parazité ničí červené krvinky), apatií, únavou, slabostí, nechutenstvím (včetně zvracení), horečkou, bledými nebo nažloutlými sliznicemi. V horším případě, pokud se babezióza zkomplikuje a dochází k dalším problémům a postižení různých orgánů, je mortalita vyšší než 80 %.

 

Klíšťová encefalitida

Klíšťová encefalitida patří mezi virové onemocnění. K nakažení psů dochází poměrně často, klinické příznaky se však objevují pouze vzácně. Pokud k projevům dojde, jsou podobné jako u lidí – horečka, apatie, nechutenství k potravě, neurologické příznaky (např. změny v chování, poruchy hybnosti končetin). Známky onemocnění jsou ve většině případů velmi mírné a odezní samy. Na druhou stranu mohou nastat závažné případy, kdy je průběh onemocnění velmi rychlý a končí úhynem psa. Je nutné si dát pozor také při vytahování klíštěte, nakažené klíště se může stát zdrojem infekce i pro člověka.

 

Anaplazmóza

Toto bakteriální onemocnění se projevuje horečkou spojenou s nechutenstvím, průjmem a zvracením, apatií, únavou, bolestivostí kloubů (může se objevovat kulhání) a hubnutím. Pro své nespecifické příznaky nemusí být včas diagnostikováno a může se tak projevovat opakovaně kdykoliv při oslabení organismu.

Pozn.: Jelikož např. anaplazmózu i boreliózu přenáší stejný druh klíšťat, často se tedy můžeme setkat s nákazou oběma onemocněními současně = koinfekcí (boreliózou i anaplazmózou). Tyto případy nejsou výjimečné, doprovází je mnohem závažnější klinické příznaky a prognóza z hlediska úplného vyléčení je horší.

 

Ne proti všem nemocem, které klíšťata přenášejí, existuje účinná vakcína, proto je jedinou spolehlivou ochranou proti napadení klíšťaty prevence. Z tohoto důvodu bychom si měli dobře vybrat mezi dostupnými přípravky a volit nejúčinnější a z hlediska aplikace pro psa nejbezpečnější. Je na preferencích každého chovatele, kterou formu upřednostní. Mezi nejčastější formy antiparazitik patří spot-on pipety, obojky, šampony (přírodní Flyblock a další), spreje či tablety (např. Bravecto). Oblíbenou metodou jsou také pivovarské kvasnice (pangamin) – pravidelná konzumace vitamínů B klíšťata i komáry odpuzuje a navíc zlepšují imunitu, kondici a kvality srsti a kůže vašich domácích mazlíčků.

V neposlední řadě doporučujeme podpořit také imunitní systém psa, protože pes s oslabeným imunitním systémem se s případným onemocněním vypořádá hůře.

iStock-1222795784