Ukončujeme prodej Koňských bylinek - poslední položky můžete výhodně zakoupit v kategorii Výprodej!

Oleje pro psy

Oleje jsou u pejskařů stále oblíbenější složkou potravy jejich mazlíčka a není se čemu divit. Jsou vhodné pro doplnění krmné dávky pro psy krmené metodou BARF i pro „granuláře“. Kromě použití pro zvýšení chutnosti granulí olejem doplníte mnoho dalších organismu potřebných a prospěšných látek. Rozlišujeme dva typy olejů – rostlinné a živočišné.

 cute-little-dog-being-sick

 

Hlavní rozdíl mezi rostlinnými a živočišnými oleji

Rybí oleje obsahují velké množství esenciálních mastných kyselin ve formě EPA a DHA. Tyto omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivé účinky. EPA a DHA také posilují imunitní systém a obecně řídící procesy v organismu, což pomáhá například při ekzému, lupence a alergických reakcích kůže. Mimo jiné snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění. DHA je důležitá pro správnou činnost buněčných stěn, oční sítnice a nervového systému.

Naopak rostlinné oleje jsou zdrojem omega-3 ve formě kyseliny alfa-linolenové (ALA). Je prokázané, že EPA a DHA jsou více účinnější než forma ALA – u rostlinných zdrojů omega-3 kyselin je nutná přeměna ALA na EPA a DHA (u přeměny je však řada limitujících faktorů), přičemž v rybách již tyto vzácné kyseliny dostaneme přímo.

oil-g4d26ac167_1280

Rybí oleje

Nejznámějším olejem v jídelníčku psů je jednoznačně olej lososový. Dalším velmi oblíbeným rybím olejem je olej z tresčích jater. Přidává se do krmiva psů trpících zánětlivým stavem (jako je pankreatitida, IBD, hepatitida, dermatitida, zánětlivé onemocnění mozku) nebo pokud pes potřebuje kloubní podporu při artritidě. Návrh bez názvu (53)

Tresčí olej je v porovnání s lososovým olejem cennějším zdrojem vitamínů A a D. Vitamin A pomáhá udržovat zdraví očí, růst kostí a údržbu kůže a dalších epiteliálních vrstev v těle. Vitamin D je důležitý zejména pro zdraví kostí a rovnováhu vápníku a fosforu v krvi. Při podávání tohoto oleje je tedy nevhodné doplňovat tyto vitamíny v dalších formách. 

Nevýhodou oleje z tresčích jater je, že obsahuje nižší obsah aktivních omega-3 kyselin a vyšší obsah vitamínu A (POZOR, to neplatí u Canifelox olejů, které jsou doplněny o další zdroje omega kyselin 😊). Canifelox skin obsahuje navíc brutnákový olej, který je nejbohatším zdrojem kyseliny gama-linolenové, která má protizánětlivé účinky, pomáhá s hormonální rovnováhou a podporuje srst a kůži vašeho psa. Canifelox skin i condition obsahují také lněný olej, který je výborným zdrojem energie pro aktivní psy a psy v zátěži, během zimního období, nebo při rekonvalescenci. Má pozitivní účinky na zlepšení kožních problémů, výrazně také zlepšuje kvalitu a lesk srsti.

 

 

Rostlinné oleje

Lněný olej

Stejně jako mnoho jiných zdravých olejů může lněný olej také pomoci s problémy s pohyblivostí u některých psů s artritidou. Zlepšuje krevní tlak a funkci ledvin. Lněné semínko je skvělé jako náhrada rybího tuku (pro psy, kteří mají alergii na ryby). olive-oil-bottle-marble-table

Ostropestřecový olej

Ostropestřecový olej patří také mezi významné zdroje mastných kyselin. Je známý především pro posílení zdraví a imunity. Obzvláště podporuje činnost jater (jejich detoxikační schopnost, regeneraci, zlepšuje jejich funkci a mnoho dalšího). 

Kokosový olej

Kokosový olej se také podílí na kvalitě srsti psa (pomáhá odlupování a svědění kůže). Také zmírňuje zápach z tlamy.

Mezi další používané oleje patří například olej z kukuřičných klíčků, konopný olej, slunečnicový, pupalkový, krillový či arganový.

 

Skladování oleje

Skladování olejů je významnou složkou podílející se na zachování kvality a doby „čerstvosti“. Kvalitu oleje negativně ovlivňuje zejména kyslík, světlo a teplo. Nejvhodnější je skladování v tmavé skleněné nádobě na chladném místě. Pokud je olej v plastové nádobě, olej se působením světla přes plast degraduje, snižuje se jeho kvalita a pokud se k tomu přidá působení kyslíku po otevření, dochází brzy k jeho „zkažení“. Není vhodné kupovat větší balení, které se nestihne spotřebovat co nejdříve, ačkoliv je cenově výhodné. Z otevírání se dostává do oleje vzduch a často tak dochází k oxidaci (žluknutí).

 

Dávkování

Při podávání olejů je nutné dodržovat dávkování, které je uvedené u jednotlivých olejů s ohledem zejména na další složky potravy a aktivitu psa. Nadměrné podávání jakéhokoli oleje může způsobit přibírání.

Příliš mnoho oleje může také vést k nedostatku vitaminu E. Pokud pes přijímá větší množství polynenasycených mastných kyselin (jako jsou omega-3 a omega-6 mastné kyseliny), hrozí mu nedostatek vitamínu E. Vitamín E působí jako silný antioxidant, chrání buňky před volnými radikály, jejichž hlavním zdrojem je metabolismus lipidů. Přidání vitamínu E přímo do oleje může ochránit psa před tímto nedostatkem, navíc olej může vydržet déle čerstvý (Canifelox oleje jej obsahují).

cbd-oil-g2d435553f_1920

Tip !

Za studena lisované granule obsahují kvůli způsobu jejich zpracování obvykle méně tuků, proto doporučujeme vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích podpořit podáváním olejů.