Ukončujeme prodej Koňských bylinek - poslední položky můžete výhodně zakoupit v kategorii Výprodej!

Trápí vašeho koně letní vyrážka? Poradíme vám!

Už se to pomalu blíží. Většina z nás se už nemůže dočkat, až svlékneme bundy a svetry a vyměníme hromadu vrstev za trička a šortky. Představa, že vyženeme koně na pastvu a užijeme si s ním naplno jarních a letních dnů, je ohromně lákavá. Ale každé roční období má své klady a zápory. S přicházejícím jarem a létem je bezpochyby spojen i otravný hmyz. A pro majitele koní trpících letní vyrážkou může být toto období naopak velmi stresující. Patříte mezi ně? Tak zahoďte veškeré obavy a užijte si přicházející sezónu se svým koněm bez stresu a trápení. My pro vás máme účinné řešení a rádi vám pomůžeme. Pojďme si ukázat, jaká opatření je třeba dodržet a co našemu koni může pomoci.

 

OPATŘENÍ VE STÁJIengin-akyurt-Q5irDBV8iGs-unsplash_1

  • Začít problém řešit s předstihem a zavčas!
  • Již začátkem dubna začínají mouchy klást vajíčka, i když je zatím nevidíme. Z nich se pak líhnou larvy a z larvy dospělý jedinec. Nejlepším řešením je ničit larvy, než doje k jejich líhnutí v dospělého jedince, tak snížíme již na začátku počet dospělých jedinců. Vajíčka mouchy kladou především ve vlhkých místech, která jsou pro larvy ideálním líhništěm. Proto, pokud máme koně situované přes sezónu blízko hnojiště a hnůj vám na místě stojí déle, než je 7 dní, je důležité tato místa, již začátkem dubna, začít ošetřovat účinnými larvicidy. O vhodnosti a aplikaci larvicidů je nejlepší se poradit s odborníkem.
  • Jednou z dalších možnost je využití vysoušedel. Vysoušedla nasávají vlhkost a snižují pravděpodobnost na kritickém místě kladení vajíček.
  • Hubení dospělců – již od dubna je ideální rozvěsit ve stáji mucholapky, případně zvolit potěry špalet kolem oken, dveří a „přistávacích míst“ vždy tak, aby se kůň k těmto místům nedostal a tato místa neolizoval. Jednou z variant by mohla být i aplikace pyretroidů. Opět by vám vše měl vysvětlit odborník, popř. přijet k vám na stáj a zvolit místa aplikace.

(= odborník – zkušený prodejce larvicidů a insekticidů nebo DDD služba)

 

OPATŘENÍ NA PASTVINĚhorse-g4d0211bd6_1920

  • Měli bychom denně vybírat z výběhu kobylince, které otravný hmyz přímo ke koni přitahují.
  • Pravidelné sekání nedopasků, které působí jako skvělé líhniště.
  • Pastviny, které jsou situovány v blízkosti bažin a potoků, nejsou ideálním útočištěm pro koně s letní vyrážkou.

 Správně nastavený managment stájí a výběhů je jednou z hlavních a základních součástí úspěšného chovu koní.

 

PŘÍPRAVA KONĚ "VNITŘNĚ"

  • Opět je nutné problém řešit s předstihem a zavčas!
  • Pokud to lze, je vhodné se u muchaře vyhnout travám s vyšším podílem cukru a vyhnout se krmivům jako je mrkev, sladká jablíčka apod. Cukr vylučovaný z těla létající hmyz přímo přitahuje.
  • Ideální je před sezónou i během sezóny vysadit i krmiva s obilovinami a melasou, které můžou zhoršovat svědivost.
  • Detox organismu před sezónou – důležité je na podzim a na jaře organismus koně pořádně pročistit a zbavit nahromaděných škodlivin. Pokud se vyloženě nevyžíváte v míchání a shánění jednotlivých surovin (nějaký čas navíc to zabere, co si budeme povídat), jsou dnes na trhu již připravené kompletní detoxikační směsi. Můžete použít např. bylinkovou směs od Koňských bylinek Detox.
  • Antiparazitální lizy, pivovarské kvasnice, apod. – pokud rádi využíváte těchto doplňků pro odpuzování otravného hmyzu, je opravdu důležité včasné podání. U těchto doplňků je nutné, aby je kůň přijímal klidně už od Nového roku kvůli získání požadovaného efektu.
  • Doplňky pro podporu zdravé kůže a srsti

Naprosto bezkonkurenčním doplňkem je Equinox Skin. Jedná se o olej obsahující vyvážené množství bioesterů nenasycených mastných kyselin, které v organismu zvířete působí protizánětlivě, podporují správnou výživu dermis a epidermis a tím pádem působí blahodárně na srst zvířete. Jelikož podporuje protizánětlivé procesy, je nutným doplňkem v případě, že si svědivá místa kůň rozdrásá a je pro něj potom snadné chytit do postiženého místa infekci. Pro potřebný efekt doporučujeme začít podávat již od začátku března nebo dubna až do konce muchařské sezóny. Na skvělé výsledky z loňského testování se můžete podívat ZDE.

 

PODPORA KONĚ BĚHEM SEZÓNYhorse-g79ae71cc8_1920

Masky a dekování.

Změna režimu – ideální variantou, jak zmírnit ataky hmyzu na koně, je takzvaný „otočený režim“, pokud máme možnost koně zavírat do boxu. V praxi to znamená, že přes den necháme koně zavřeného v boxu a teprve v noci ho pustíme na pastvinu, kdy je aktivita mouchy snížená.

Hojivé mastičky a gely – pokud náš kůň nemá až tak rozsáhlou vyrážku a výskyt dermatitid je spíše lokální, je možné využít i gely nebo mastičky, které působí hojivým účinkem. Nám se perfektně osvědčuje Vetercann Mallacan gel s dubovou kůrou, konopím a koloidním stříbrem. Gelová forma nemastí a dobře se vstřebává. Navíc je koni aplikace velmi příjemná a vede k utužování vztahu mezi majitelem a koněm.

Repelenty – základem jsou také repelenty. Vhodným a účinným repelentem je např. Farnam Endure Sweet resistent fly, který je vhodný pro koně trpící letní vyrážkou.

 

Shrnutí v bodech, jak docílit úspěchu:

  1. ošetření stájí, hnojiště
  2. péče o pastviny
  3. detox ogranismu
  4. vnitřní podpora
  5. vnější podpora

 

Závěrem: Může se zdát, že jsou tato opatření nákladná a nemožná. Mysleme však na to, že prevence je vždy levnější než následné a velmi drahé řešení problému. Představme si, že pro to neuděláme nic a náš kůň chytne infekci kůže z neustálého kousání se, drbání se a my to musíme celou sezónu řešit, podávat koni léčiva, neustále volat veterináře. Mysleme vždy na staré a osvědčené rčení ,,Prevence je základ zdravého chovu“!

 

Pokud si nejste jistí, potřebovali byste poradit, ozvěte se nám, jsme tu pro vás a vaše čtyřnohé parťáky.